Για το Σεπτέμβριο του 2024(σε 2 χρόνια) πάει η έλευση του φυσικού αερίου στη Δ.Μακεδονία σύμφωνα με τη Γεωργία Ζεμπιλιάδου

Για το Σεπτέμβριο του 2024(σε 2 χρόνια) πάει η έλευση του φυσικού αερίου στη Δ.Μακεδονία σύμφωνα με τη Γεωργία Ζεμπιλιάδου

"ΕΛΠΙΔΑ": Φυσικό Αέριο στη Δυτική Μακεδονία. Οι λαλίστατοι αναδιπλώθηκαν, τα ψέματα αποκαλύφθηκαν και …. έγιναν δυνατά τα αδύνατα!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                                                               Κοζάνη 2/9/2022

Φυσικό Αέριο στη Δυτική Μακεδονία. Οι λαλίστατοι αναδιπλώθηκαν, τα ψέματα αποκαλύφθηκαν και …. έγιναν δυνατά τα αδύνατα!

Στο πρόσφατο (31/8) Περιφερειακό Συμβούλιο, οι Παρατάξεις της Αντιπολίτευσης αναγκάσαμε τον Περιφερειάρχη, να φέρει προς συζήτηση το θέμα του Φυσικού Αερίου (με συλλογή υπογραφών).

Αιτία η κινητοποίηση Αιρετών  Συμβούλων  του Τοπικού Συμβουλίου  του Περδίκκα, για τα θέματα ασφάλειας των πολιτών, που δημιούργησε η χωρίς καμία ενημέρωση κατασκευή του αγωγού Φυσικού Αερίου της ΔΕΔΑ, εντός του οικισμού και ακόμη χειρότερα, η παράκαμψη του οικισμού, που ενώ σκάφθηκε ολόκληρος δεν προβλέφθηκε παροχή αερίου (αντλιοστάσιο και δίκτυο παροχής). 

Η άρνηση του Περιφερειάρχη, να συζητηθεί ως θέμα εκτός ημερησίας διάταξης στη Συνεδρίαση του Π.Σ., έκρυβε τον τακτικισμό του: Να μην καταλήξει η συζήτηση σε ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ και αντ΄ αυτού να υποβαθμίσει το θέμα με ένα απλό ΨΗΦΙΣΜΑ (λες και το ζήτημα αφορούσε την διαμαρτυρία ενός συλλόγου)

 Ωστόσο το θέμα συζητήθηκε! 

Με την κοινή μας εισήγηση αποκαλύφθηκαν όλα τα στοιχεία που έντεχνα μέχρι τότε έκρυβε ο Περιφερειάρχης κρυπτόμενος πίσω από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΔΑ ( κο Τσάκα).

Γνώριζε για την «ανασκαφή» του Περδίκκα και ας δήλωνε άγνοια μια βδομάδα πριν! Το δήλωσε ο κος Τσάκας και δεν αντέδρασε! 

Ωστόσο αυτό δεν ήταν το μείζον…

Ως Αντιπολίτευση στην Εισήγησή μας παρουσιάσαμε τα στοιχεία της από 4/8/2022 Απόφασης της ΡΑΕ 666/2022 σύμφωνα με την οποία:

  • Η ολοκλήρωση από τον ΔΕΣΦΑ, του αγωγού Φυσικού Αερίου  υψηλής πίεσης προς τη Δυτική Μακεδονία πάει ένα χρόνο παρά πίσω (Σεπτέμβριο 2024 αντί για τον Σεπτέμβριο του 2023 και που αρχικά λέγανε ότι θα ολοκληρωνόταν το 2022).
  • Η καθυστέρηση αυτή του χρονοδιαγράμματος του αγωγού Φυσικού Αερίου για έναν χρόνο ακόμα τουλάχιστον, αφήνει στον αέρα τις Τηλεθερμάνσεις
  • Η παροχή Φυσικού Αερίου σε Καστοριά, Άργος Ορεστικό και Μανιάκι, πόλη των Γρεβενών και πόλη της Φλώρινας αντί για το 2022 πάει και αυτή  για το 2024, καθώς η προσωρινή λύση τροφοδοσίας από τον ΤΑΠ, δεν έγινε ακόμη δεκτή από τους Ρυθμιστές
  • Η καθυστέρηση των έργων θέτει, εκτός ΕΣΠΑ τα δίκτυα Διανομής και το κόστος αν δεν βρεθεί άλλη λύση θα μετακυλήσει στους καταναλωτές της Δυτικής Μακεδονίας όπως αναφέρεται στην Απόφαση.

   Γιατί δεν ενημερωθήκαμε για όλα αυτά; Γιατί ο κος Τσάκας δήλωνε στις συνεντεύξεις του ότι όλα βαίνουν καλώς και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα; Γιατί δεν έγινε καμία ενημέρωση από τον ΔΕΣΦΑ για τις καθυστερήσεις αυτές; 

Οι απαντήσεις που πήραμε ήταν και πάλι ότι όλα βαίνουν καλώς …. Να μην ανησυχούμε.

Απόλυτη άρνηση του Περιφερειάρχη να ληφθεί απόφαση από το Π.Σ. που θα περιλάμβανε: 

-Δίκτυο παροχής και αντλιοστάσιο στον Περδίκκα (Η πρόταση αυτή έγινε δεκτή από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και μάλιστα πρότεινε να επιβαρυνθεί η ΔΕΔΑ με το πρόσθετο κόστος)

-και για το σύνολο της Περιφέρειας:

1ο Να διασφαλισθεί η έλευση του ΦΑ στη ΔΜ χωρίς άλλες καθυστερήσεις

2ο Να δοθεί Λύση για τις Τηλεθερμάνσεις. Παράταση λειτουργίας των Μονάδων του Αγ. Δημητρίου για την Τ/Θ Κοζάνης. Την κάλυψη του πρόσθετου κόστους των Τηλεθερμάνσεων. Νομοθετική κατοχύρωση του κόστους θέρμανσης στα επίπεδα της λιγνιτικής λειτουργίας των Τ/Θ. 

3ο Διαπραγμάτευση για την επιλεξιμότητα των Δικτύων από το επόμενο ΕΣΠΑ ειδικά για τη ΔΜ. Αν αυτό δεν επιτευχθεί το κόστος να μην μετακυλισθεί στους καταναλωτές

4ο Να βρεθεί τεχνική λύση για τις περιοχές που θα συνδεθούν στον Περδίκκα και την Ποριά χωρίς να αλλάξει και πάλι το χρονοδιάγραμμα

5ο Να προβλεφθεί η σύνδεση με το ΦΑ των ΒΙΠΕ/ ΠΙΟΠΑ και των επιχειρηματικών περιοχών 

6ο Να εξετασθεί η σταδιακή ένταξη και άλλων περιοχών της ΔΜ που βρίσκονται σε εγγύτητα με το Δίκτυο

Δυστυχώς οι προτάσεις αυτές δεν έγινε δεκτό από τον Περιφερειάρχη να αποτελέσουν Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Αντ΄αυτού θα κάνει ένα…. Ψήφισμα μόνη της η Συμπολίτευση (γιατί απείχε από τον ευτελισμό αυτό σύσσωμη η Αντιπολίτευση). Θα το στείλει και θα ξεβγεί…

Η διαφορά είναι προφανής. Η Απόφαση του Π.Σ. αποτελεί εντολή του Οργάνου στον Περιφερειάρχη να την εκτελέσει! Να παλέψει με το Περιφερειακό του Συμβούλιο και να τα διεκδικήσει! 

Όμως η Περιφέρεια αυτή δεν έχει ανάγκη από έναν «κούριερ» Περιφερειάρχη ενός ψηφίσματος, όπως επέλεξε! 

Χρειάζεται έναν Περιφερειάρχη  που θα παλέψει για αυτά που δικαιούται η Περιφέρειά μας.

Αυτό που έκανε με τη διεκδίκησή του ένα μικρό Κοινοτικό Συμβούλιο,  δείχνοντας το δρόμο!

Ο Περδίκκας πάλεψε για κάτι που φαινόταν αδύνατο και πήρε μια επίσημη υπόσχεση για τα αιτήματά του. Το κέρδισαν με τον αγώνα τους και την στήριξη όσων δυνατά στάθηκαν στο πλευρό τους! 

Αισθανόμαστε περήφανοι που και εμείς ήμασταν δίπλα τους. 

Μαζί θα πετύχουμε και στα υπόλοιπα γιατί το θέμα αφορά τις ζωές μας και τον τόπο μας που βρίσκονται ήδη στο μάτι του κυκλώνα και περιθώρια άλλα δεν υπάρχουν

Για το Συνδυασμό «ΕΛΠΙΔΑ»

Γεωργία Ζεμπιλιάδου

Περιφερειακή Σύμβουλος Επικεφαλής

Συνημμένα:  η Κοινή Εισήγηση των Παρατάξεων της Αντιπολίτευσης (κλικ εδώ)

 

 

back to top
×

Sign up to keep in touch!

Be the first to hear about special offers and exclusive deals from TechNews and our partners.

Check out our Privacy Policy & Terms of use
You can unsubscribe from email list at any time