Επιλέγουμε να πέφτουμε διαρκώς από τα σύννεφα

Επιλέγουμε να πέφτουμε διαρκώς από τα σύννεφα

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η υπόθεση του βουλευτή Γρεβενών της Ν.Δ. επαναφέρει στην πολιτική συζήτηση το ζήτημα του νόμιμου και του ηθικού. Επανέρχεται στο προσκήνιο ο τρόπος που συγκροτούνται τα ψηφοδέλτια των κομμάτων, το πώς ελέγχονται τα

εισοδήματα των πολιτικών, το ποιες δραστηριότητες είναι νόμιμες και παραδεκτές στο πλαίσιο της πολιτικής τους λειτουργίας και βέβαια πώς οριοθετούνται οι σχέσεις με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η περίπτωση του βουλευτή Γρεβενών Ανδρέα Πάτση συμπεριλαμβάνει σχεδόν τα πάντα και αναδεικνύει όλες τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος.

Ο Ανδρέας Πάτσης πριν γίνει βουλευτής, σύμφωνα με το βιογραφικό του, ήταν δικηγόρος και νομικός σύμβουλος, διατηρούσε γραφεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Κύπρο και Κωνσταντινούπολη! Είχε, επιπρόσθετα, διατελέσει ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας “Νίκη Βόλου”, με την οποία πανηγύρισε την άνοδο στην Super League και την οποία στη συνέχεια εγκατέλειψε. Με δυο λόγια, μιλάμε για έναν άνθρωπο με πολλές επαγγελματικές δραστηριότητες και ελάχιστη σχέση με τον νομό Γρεβενών, πλην βεβαίως της καταγωγής του από ένα όμορφο χωριό, το Δοτσικό.

Στα πλαίσια της πολιτικής του δραστηριοποίησης γνωρίζεται με παρουσιάστρια τηλεοπτικών καναλιών της Αθήνας, με την οποία στη συνέχεια παντρεύεται. Η σύντροφος δημιουργεί δημοσιογραφικά site στα Γρεβενά που στηρίζουν κραυγαλέα τον βουλευτή, ενώ αναλαμβάνει και εκπομπή σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό -περιφερειακό με έδρα την Κοζάνη - όπου διαδραματίζονται κωμικοτραγικές στιγμές με τη σύζυγο να παίρνει συνέντευξη από τον σύζυγο και να μιλούν στον πληθυντικό!

Όλα αυτά από μόνα τους αποτελούν σενάριο κινηματογραφικής ταινίας. Το δραματικό με το κωμικό συνυπάρχουν με φόντο την ελληνική επαρχία που περιμένει σωτήρες! Οι λιγοστοί κάτοικοι του νομού Γρεβενών, όπως και όλων των επαρχιών της χώρας, προσπαθούν να πάρουν “ανάσα” και πείθονται εύκολα από τους “επιτυχημένους” και “καπάτσους” που δείχνουν πως έχουν τον τρόπο να ελίσσονται στο σύστημα.

Με αφορμή όμως και αυτή την υπόθεση - πέρα από τους εύκολους κομματικούς αφορισμούς- είναι ευκαιρία να επανεξεταστούν ζητήματα όπως ο ουσιαστικός έλεγχος του πόθεν έσχες. Είναι δυνατόν να υπάρχει βουλευτής με εταιρείες offshore, στις οποίες ρητά και κατηγορηματικά απαγορεύεται η συμμετοχή βουλευτών, και να περνά τον έλεγχο της επιτροπής χωρίς συνέπειες; Τι νόημα έχει η δήλωση πόθεν έσχες αν δεν υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος; Πέρα από το νόμιμο υπάρχει βεβαίως και το ηθικό ζήτημα σε σχέση με τις επαγγελματικές – επιχειρηματικές δραστηριότητες. Είναι δυνατόν βουλευτής να παρέχει συμβουλές σε εταιρείες του δημοσίου, να αγοράζει “κόκκινα δάνεια” και να κυνηγάει πολίτες για να εισπράξει; Χρειάζεται να θεσπιστεί επαγγελματικό ασυμβίβαστο στο αυτονόητο;

Όλα αυτά μαζί αναδεικνύουν το πρόβλημα στη λειτουργία των κομμάτων και του πολιτικού συστήματος. Τα κόμματα αναζητούν ισχυρές προσωπικότητες για τα ψηφοδέλτιά τους, κλείνοντας τα μάτια στα εμφανή ζητήματα των υποψηφίων. Έχει δίκιο ο Πάτσης που ισχυρίζεται ότι όλοι ήξεραν τι δουλειά κάνει. Δεν το έκρυβε ο άνθρωπος. “Επιτυχία” και “άκρες” πούλαγε στου ψηφοφόρους. “Άνοιγε πόρτες” στον απομονωμένο κάτοικο των Γρεβενών που αναζητούσε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά του.

Ο ψηφοφόρος εννοείται πως προτιμά τον άγνωστο νταραβερτζή από τον υποψήφιο της διπλανή πόρτας, που τον ξέρει, θα τον δει και αύριο άλλα τον θεωρεί ...λίγο. Πόσοι -και εδώ τοπικά- δεν έχουν θεωρηθεί “λίγοι” από το “σοφό” ψηφοφόρο; Πόσοι Πάτσηδες έχουν περάσει και από την τοπική πολιτική σκηνή; Μας αρέσει κάθε φορά να πέφτουμε από τα σύννεφα. Δεν αντιλαμβανόμαστε -δήθεν- τις εξαρτήσεις με συμφέροντα και ΜΜΕ; Κάνουμε πως δεν ξέρουμε τις επαγγελματικές δραστηριότητες του καθενός που ασχολείται με την πολιτική. Δεν βλέπουμε επαγγέλματα, εισοδήματα και χρέη στα πόθεν έσχες; Τα πάντα γνωρίζουμε και τα ξεπερνούμε με βολικά ψέματα. Βολευόμαστε με τις αυταπάτες και τις ενισχύουμε μέχρι να διαψευστούμε.

Πρέπει να πάψουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Ο Πάτσης δεν είναι ο πρώτος, και δεν θα είναι ο τελευταίος, που πουλά εξουσία και δύναμη σε ανθρώπους που προσπαθούν από κάπου να πιαστούν για να επιβιώσουν. Άλλοι το κάνουν με επίδειξη δύναμης και πλούτου και άλλοι με υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα. Και οι δυο λένε συνειδητά ψέματα. Απατεώνες του ποινικού δικαίου και πολιτικοί απατεώνες των ψεύτικων υποσχέσεων τραυματίζουν από κοινού τη δημοκρατία και απογοητεύουν τους πολίτες. Πλουτίζουν σε βάρος των πολιτών, καταστρέφουν την οικονομία και απαξιώνουν τη δημοκρατία. Απατεώνες και ψεύτες τρέφουν το τέρας της αντιδημοκρατικής εκτροπής, οδηγούν τη χώρα και τους πολίτες στον γκρεμό.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

back to top
×

Sign up to keep in touch!

Be the first to hear about special offers and exclusive deals from TechNews and our partners.

Check out our Privacy Policy & Terms of use
You can unsubscribe from email list at any time