Σε εκδήλωση του Υπουργειου Μετανάστευσης και Ασύλου την Τρίτη 17 Ιανουαρίου στο Ζάππειο συμμετείχε ο συντοπίτης μας Δρ. Δημόπουλος Ανδρέας

Σε εκδήλωση  του Υπουργειου Μετανάστευσης και Ασύλου την Τρίτη 17 Ιανουαρίου στο Ζάππειο συμμετείχε ο συντοπίτης μας Δρ. Δημόπουλος Ανδρέας

Εκδήλωση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασυλου για τα τρια χρονια λειτουργίας του υπουργείου

Σε εκδήλωση  του Υπουργειου Μετανάστευσης και Ασύλου την Τρίτη 17 Ιανουαριου στο Ζάππειο συμμετείχε  ο  συντοπιτης μας Γρεβενιωτης Δρ. Δημόπουλος Ανδρέας ως Διοικητής της περιφερειακής υπηρεσίας ελεγχόμενης δομής φιλοξενίας αιτουντων άσυλο Λαγκαδικίων, κατα την οποία πραγματοποιήθηκε ο απολογισμός των τριών χρόνων λειτουργίας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, από τον Υπουργό, Νότη Μηταράκη, παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του επεσήμανε με έμφαση ότι «Ύστερα από 3,5 χρόνια διακυβέρνησης υπάρχουν πολλά πεδία που δηλώνουν ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα από το χθες. Ανάμεσα στα πρώτα, όμως, συγκαταλέγεται αναμφισβήτητα το μεταναστευτικό, γιατί εκεί άλλαξαν όλα». Αναφέρθηκε αναλυτικά στην κατάσταση του μεταναστευτικού με συγκριτικά στοιχεία όπως "πέρυσι, για παράδειγμα, εισήλθαν στη χώρα μας 17.000 μετανάστες. Μόνο το 2015 είχαν εισέλθει παραπάνω από 900.000. Το νούμερο που ακουσατε ειναι ενδεικτικό.
Το 2015, το 75% των παράνομων εισόδων στην Ευρωπαϊκή Ένωση πέρασαν μέσα από την Ελλάδα. Πέρυσι ήταν μόλις το 5%. Στον ίδιο χρόνο, απετράπησαν περί τις 250.000 παράνομες είσοδοι στα χερσαία σύνορα και σχεδόν 45.000 στα θαλάσσια σύνορά μας.
Ταυτόχρονα, ανέπνευσαν και τα νησιά μας. 40.000 βρίσκονταν στα νησιά του Αιγαίου το 2019. Σήμερα εκεί είναι μόλις 5.000. Και, βέβαια, αποσυμπίεση υπήρξε σε όλη τη χώρα. Από τους 92.000 μετανάστες του 2019, υποχωρήσαμε σε κάτι λιγότερο από 15.000 που βρίσκονται πια, όλοι σε κλειστές ελεγχόμενες δομές. Αλλά και αυτές οι δομές μειώνονται διαρκώς. 121 ήταν το 2019, 33 είναι σήμερα. Με τις εκτάσεις να αποδίδονται στις τοπικές κοινωνίες όπως έγινε πρόσφατα στον Ελαιώνα, πριν από ένα χρόνο περίπου στη Σάμο.
Ενω εξήρε την προσπάθεια των υπηρεσιών του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την επιτάχυνση των διοικητικών διαδικασιών αναφέροντας επί λέξει: "από τα 202.000, παραπάνω από 200.000 εκκρεμή αιτήματα ασύλου κληρονόμησε η Κυβέρνησή μας το 2019, σήμερα αυτά είναι λιγότερα των 20.000. Θερμά συγχαρητήρια στις υπηρεσίες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που μπόρεσαν, απλοποίησαν τη διαδικασία και έφεραν εις πέρας την επίλυση αυτού του πολύ μεγάλου εκκρεμούς προβλήματος που μας κληρονόμησε η προηγούμενη Κυβέρνηση.
Ο Υπουργός αντιστοιχα ανέφερε “μετατρέψαμε το άλγος του μεταναστευτικού σε παράσημο εθνικής ευθύνης και δημιουργικότητας”. Δουλεύοντας σκληρά και συντονισμένα, ακολουθώντας πιστά το σχέδιο που εξ αρχής χαράξαμε καταφέραμε σήμερα να αναγνωρίζεται από όλους τους διεθνείς οργανισμούς ότι η χώρα μας εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική με κανόνες και κριτήρια, σύμφωνα με τις δικές μας ανάγκες. Αντιμετωπίσαμε σθεναρά τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών και παράνομης μετανάστευσης, ακόμη και υβριδικές επιθέσεις στον Έβρο και στα νησιά μας και ανταποκριθήκαμε πλήρως.

Μετά από σχεδόν τρία χρόνια θητείας στη θέση του Διοικητή είναι σημαντικό να νιώθεις την ικανοποίηση και να μοιράζεσαι το συναίσθημα της επιτυχίας συμμετέχοντας προσωπικά στην επίτευξη των στόχων της πολιτικής ηγεσίας της χώρας και της από κοινού προσπάθειας με αξιόλογους συναδέλφους στην αποτελεσματικη διαχείριση  ενός ιδιαίτερου ζητήματος όπως είναι το μεταναστευτικό, το οποίο απαιτεί δράσεις και ενέργειες που συνδυάζουν το σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη, με την εφαρμογή των κανόνων του ελληνικού και διεθνους δικαίου, την ενίσχυση του αισθηματος της ασφάλειας των πολιτών, και με την καθοδήγηση της ηγεσίας του Υπουργείου και της χώρας μας εμπνέουν εμπιστοσύνη στους πολίτες αυτής, διαφυλατοντας, ταυτόχρονα το κυρος, τις παραδόσεις και την αξιοπρέπεια της χώρας μας χωρίς εκπτώσεις.Δρ. Ανδρέας Δημόπουλος
Διοικητής ελεγχόμενης Δομής φιλοξενίας αιτουντων άσυλομε την αναπλ. Γενική Διευθύντρια στη Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (DG HOME) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Beate Gminder με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασυλου Νότη Μηταράκη


με τον Γενικό Γραμματέα Υποδοχής Αιτουντων Ασυλο Μάνο Λογοθέτη 

Last modified onΚυριακή, 22 Ιανουαρίου 2023 18:11
back to top
×

Sign up to keep in touch!

Be the first to hear about special offers and exclusive deals from TechNews and our partners.

Check out our Privacy Policy & Terms of use
You can unsubscribe from email list at any time