Πίνακες κατάταξης αναπληρωτών Γενικής Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής: Μέχρι πότε ισχύουν - Πότε ανοίγουν

Πίνακες κατάταξης αναπληρωτών Γενικής Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής: Μέχρι πότε ισχύουν - Πότε ανοίγουν
Οποιαδήποτε σκέψη για παράταση ισχύος των πινάκων από τη μεριά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας θα είναι λαθεμένη και θα δημιουργήσει δικαιολογημένα μεγάλη αναστάτωση σε δεκάδες χιλιάδες υποψήφιους.

Οι οριστικοί πίνακες της Γενικής Αγωγής των προκηρύξεων 1ΓΕ/2023 και 2ΓΕ/2023 σύμφωνα με πληροφορίες του alfavita.gr θα δημοσιευτούν σε ΦΕΚ εντός του σχολικού έτους 2023-34  και θα ισχύουν ως τη λήξη του σχολικού έτους 2025-26 καθώς σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 56 του Ν. 4589/2019, οι πίνακες κατάταξης εκπαιδευτικών, ΕΕΠ και ΕΒΠ ισχύουν ως τη λήξη του 2ου σχολικού έτους που έπεται του σχολικού έτους που δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ.

 
 
 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του alfavita.gr το ΑΣΕΠ θα ανακοινώσει τους οριστικούς πίνακες κατάταξης για τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης πριν από τις 24 Μαϊου ενώ λίγες μέρες μετά θα ανακοινώσει και τους οριστικούς πίνακες για τους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

 

Επίσης, οι ισχύοντες οριστικοί πίνακες της Ειδικής Αγωγής των προκηρύξεων 3ΕΑ/2022, 4ΕΑ/2022 και 5ΕΑ/2022, αφού δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ το σχολικό έτος 2022- 23, ισχύουν ως τη λήξη του σχολικού έτους 2024-25.

Επομένως, το σχολικό έτος 2025-26 πρέπει να υπάρχουν νέοι πίνακες Ειδικής Αγωγής και το σχολικό έτος 2026-27 νέοι πίνακες Γενικής Αγωγής.

Επίσης, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 54 του Ν.4589/2019 «Το Α.Σ.Ε.Π. προκηρύσσει και διενεργεί κάθε δύο (2) σχολικά έτη διαδικασία κατάταξης με σειρά προτεραιότητας, κατά κλάδο και ειδικότητα, των υποψηφίων για την πλήρωση των κενών θέσεων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μελών Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π., καθώς και για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.»

Από τα παραπάνω τεκμαίρεται ότι οι πίνακες της Ειδικής Αγωγής πρέπει να ανοίξουν (δηλαδή να εκδοθούν νέες προκηρύξεις κατάρτισης πινάκων) το σχολικό έτος 2024-25 και της Γενικής Αγωγής το σχολικό έτος 2025-26.

 

Μάλιστα, και οι πίνακες της Ειδικής Αγωγής και οι πίνακες της Γενικής Αγωγής πρέπει να ανοίξουν σε χρονικό σημείο που να επιτρέπει στο ΑΣΕΠ να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία κατάρτισης των νέων πινάκων Ειδικής Αγωγής (έστω των προσωρινών) ως τον Αύγουστο του 2025 και των νέων πινάκων Γενικής Αγωγής (έστω των προσωρινών) ως τον Αύγουστο του 2026.

Έτσι, λοιπόν, οι πίνακες της Ειδικής Αγωγής πρέπει να ανοίξουν το σχολικό έτος 2024-25, και της  Γενικής Αγωγής  το σχολικό έτος 2025-26, προκειμένου να καταθέσουν προσόντα και προϋπηρεσία και πολλοί νέοι πτυχιούχοι να μπουν για πρώτη φορά σε πίνακες.

Είναι φανερό ότι οποιαδήποτε σκέψη για παράταση ισχύος των πινάκων από τη μεριά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας θα είναι λαθεμένη και θα δημιουργήσει δικαιολογημένα μεγάλη αναστάτωση σε δεκάδες χιλιάδες υποψήφιους.

Στο πλαίσιο αυτό έχει μεγάλη σημασία να γίνει έγκαιρα από το Παιδείας αίτημα στο ΑΣΕΠ να βγει η εκάστοτε προκήρυξη για την κατάθεση δικαιολογητικών.

Τι είχε δηλώσει ο  ΓΓ του υπουργείου Παιδείας κ. Γιάννης Κατσαρός

«Όσο υπάρχουν πίνακες σε ισχύ, θα διατηρηθούν ως έχουν» δήλωσε ο ΓΓ του υπουργείου Παιδείας κ. Γιάννης Κατσαρός σε συνάντηση που είχε το Μάρτη του 2024, με το  Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας (Π.Ε.Α.Δ.) απαντώντας στο ερώτημα για το ενδεχόμενο αλλαγής του συστήματος μόνιμων διορισμών και προσλήψεων εκπαιδευτικών.

Και συμπλήρωσε: "Δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο σύστημα μόνιμων διορισμών και προσλήψεων εκπαιδευτικών κατά το επόμενο σχολικό έτος 2024-2025. "

Την ίδια περίπου δήλωση είχε κάνει ο Γ.Γ του υπουργείου Παιδείας και λίγους μήνες πριν τον Σεπτέμβριο του 2023 στη συνάντηση με το ΔΣ της ΟΛΜΕ.

Οι επόμενοι διορισμοί θα γίνουν κανονικά από τους ισχύοντες πίνακες, είχε δηλώσει και τότε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου παιδείας Γιάννης Κατσαρός σημειώνοντας ότι στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας είναι να νομοθετηθεί άμεσα ένα νέο σύστημα.

back to top
×

Sign up to keep in touch!

Be the first to hear about special offers and exclusive deals from TechNews and our partners.

Check out our Privacy Policy & Terms of use
You can unsubscribe from email list at any time