Η ιστορία των Γρεβενών

Γρεβενά
Χώρα Ελλάδα
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
Δήμος Γρεβενών
Υψόμετρο 530 m
Πληθυσμός 13 137[1]
Ταχ. κωδ. 511 00
Τηλ. κωδ. 2462

Καποδιστριακός Δήμος Γρεβενών (1999-2010)

Καλλικρατικός Δήμος Γρεβενών, ο μεγαλύτερος σε έκταση της Ελλάδας (2011-σήμερα)

   

Τα Γρεβενά είναι πόλη της Δυτικής Μακεδονίας, έδρα του δήμου Γρεβενών και πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών. Έχει πληθυσμό 13.137 κατοίκων, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Η οικονομία της πόλης βασίζεται στις υπηρεσίες και το εμπόριο. Η πόλη εμφανίζεται από την εποχή του Βυζαντίου. Διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις γίνονται το καλοκαίρι, ενώ λαμβάνουν χώρα και διάφορα τοπικά έθιμα όπως αυτό της «Γκαμήλας» την Κυριακή της Αποκριάς. Το Νοέμβριο του 2007 ανακηρύχθηκε επίσημα [2] «Πόλη των Μανιταριών«.

Την τελευταία δεκαετία τα Γρεβενά ακολουθούν αναπτυξιακή πορεία, έχουν αποκτήσει μεγάλα έργα υποδομής δίνοντας έμφαση στον ορεινό όγκο του νομού με τα πυκνά δάση και τα αλπικά τοπία, έχουν αναπτύξει ποικίλες πολιτιστικές δράσεις και έχουν κατορθώσει να αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους ορεινούς πόλους έλξης τουριστών κυρίως κατά τη διάρκεια του χειμώνα.[εκκρεμεί παραπομπή]

Η πόλη των Γρεβενών απέχει 484 χιλιόμετρα από την Αθήνα, 170 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 100 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα.

Η πρόσβαση από όλη τη Βόρεια Ελλάδα είναι δυνατή μέσω της Εγνατίας Οδού, ενώ για τις περιοχές νότια της Θεσσαλίας η πρόσβαση γίνεται μέσω Τρικάλων ή Λάρισας.

Η κεντρική πλατεία εθνομάρτυρα Αιμιλιανού των Γρεβενών.

Πίνακας περιεχομένων

Ιστορικά στοιχεία

Η πόλη των Γρεβενών χτίστηκε ακριβώς πλάι στις θέσεις δυο αρχαίων-ρωμαϊκών οικισμών, από τους οποίους ο ένας βρισκόταν δυτικά (στο ύψωμα «Μπούσιου μύλος») και ο άλλος ανατολικά (στη ράχη «Άγιος Αθανάσιος») από τα τελευταία σπίτια της σημερινής πόλης[3]. Επίσης, λείψανα ενός άλλου αρχαίου οικισμού, με διάρκεια ζωής από τα προϊστορικά ως τα ρωμαϊκά χρόνια, επισημάνθηκαν στο ύψωμα «Τούμπα», που βρίσκεται σε απόσταση μόλις τριών χιλιομέτρων βόρεια από τα Γρεβενά[4]. Στα χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε ο Μητροπολίτης Γρεβενών Αιμιλιανός [5]

Περιγραφή

Στα Γρεβενά υπάρχουν δύο κεντρικές πλατείες, η πλατεία Αιμιλιανού με τα κανόνια και η πλατεία του Ρολογιού, ενωμένες με έναν πεζόδρομο. Πρωταγωνιστής τα μανιτάρια, που έβαλε στη ζωή των Γρεβενών ο πρωτοπόρος ερευνητής Γιώργος Κωνσταντινίδης, το δείχνουν και τα μανιταροαγάλματα σε όλη την πόλη, και ένα εστιατόριο αφιερωμένο στα μανιτάρια και η εξοικείωση των κατοίκων με το σπορ της μανιταροσυλλογής και τα μαγαζιά που πουλούν πολύ καλά προϊόντα μανιταριών αποξηραμένα και διάφορα σκευάσματα –σάλτσες, ζυμαρικά, ακόμα και λικέρ και γλυκά του κουταλιού.

 Από τους πιο ορεινούς νομούς της χώρας, τα Γρεβενά φιλοξενούν ένα τεράστιο κομμάτι του «Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου» με βουνά όπως η θρυλική Πίνδος και κοιλάδες σαν την προστατευόμενη ΒάλιαΚάλντα με τα απέραντα δάση βελανιδιάς, ποτάμια και παραπόταμους, λίμνες και μοναδικούς γεωλογικούς σχηματισμούς.

Πληθυσμός

Ιστορική εξέλιξη πληθυσμού των Γρεβενών[6]
Έτος Πληθυσμός                      
1940 4.392 _                      
1951 5.191 18,2                      
1961 7.347 41,5                      
1971 8.383 14,1                      
1981 7.739 -7,7                      
1991 10.787 39,4                      
2001 12.037 11,6                      
2011 [7] 13.374 11,1                      

Γρεβενιώτες

Αθλητικοί Σύλλογοι

Ο Πυρσός Γρεβενών[13] στο ποδόσφαιρο, ο Πρωτέας[14] στο μπάσκετ και ο Γυμναστικός[15] στο βόλλευ έχουν προσφέρει τις μεγαλύτερες επιτυχίες σε Εθνικές Κατηγορίες για το νομό Γρεβενών.

Αθλητικοί Σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στο νομό Γρεβενών (όσοι είναι ενεργοί το 2015):

  • Πυρσός Γρεβενών(ποδόσφαιρο)
  • Πρωτέας Γρεβενών(μπάσκετ)
  • Κεραυνός Αγίου Γεωργίου Γρεβενών (μπάσκετ)
  • Γυμναστικός Σύλλογος Γρεβενών (βόλλευ και στίβος)
  • Αστέρας Γρεβενών (βόλλευ)
  • Γυμναστική Ένωση Γρεβενών (στίβος)
  • Αθλητικός Σύλλογος Γρεβενών ΕΛΙΜΕΙΑ(κολύμβηση)

και ακόμη 15-20 σύλλογοι που αγωνίζονται στα τοπικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου της ΕΠΣ Γρεβενών.

Επίσης στο Δήμο Δεσκάτης δραστηριοποιούνται οι:

  • Ποδοσφαιρικός Όμιλος Καμβουνιακός Δεσκάτης (ποδόσφαιρο)
  • Γυμναστικός Σύλλογος Δεσκάτης (βόλλευ και στίβος)

Πηγή : https://el.wikipedia.org/wiki/Γρεβενά

×

Sign up to keep in touch!

Be the first to hear about special offers and exclusive deals from TechNews and our partners.

Check out our Privacy Policy & Terms of use
You can unsubscribe from email list at any time